De Keizer Marine Engineering

De Keizer is een ambitieus familiebedrijf met jarenlange ervaring in baanbrekende, hoogwaardige technologieën aan boord van superjachten. Een innovatieve en inspirerende partner en werkgever die klanten over de hele wereld bedient in deze speciale markt waarin niets onmogelijk is.

Ze hebben een duidelijke missie: nóg beter om kunnen gaan met de onbeperkte technische mogelijkheden van de projecten.

Dankzij deze gespecialiseerde diensten en producten voor superjachten zijn ze een belangrijke leverancier geworden voor gerenommeerde scheepswerven in Europa en daarbuiten.

De luxe superjachten hebben steeds meer elektrotechnische installaties en computergestuurde alarm-, monitoring- en besturingssystemen aan boord. Door toenemende complexiteit en omvang van de luxe superjachten ontstaat gedurende het ontwerptraject een steeds grotere hoeveelheid informatie.

Deze informatie is afkomstig van alle partijen en disciplines die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de luxe superjachten. Door de toenemende complexiteit is de grootste uitdagingen het beheren van alle informatie en deze delen met alle betrokken stakeholders. 

De Keizer heeft deze uitdaging VROEGTIJDIG onderkend en is op zoek gegaan naar een oplossing.

De oplossing werd gevonden, nadat De Keizer contact zocht met AARTEC Engineering uit Nunspeet. AARTEC ontwerpt besturingen voor machines, optimaliseert engineeringprocessen en ondersteunt bij een praktische implementatie van engineering software.

De Keizer en AARTEC zijn begonnen om de huidige processen van De Keizer in kaart te brengen. In dit proces zijn wijzigingen aangebracht, waardoor de scheiding tussen de engineers op de werf (die ontwerpen op hoofdlijnen) en de detail engineers (die de besturingen tot in detail uitwerken) duidelijker is geworden. Hierdoor zijn verwachtingen (wat moet ik doen, wat doet een ander voor mij) duidelijker, is de samenwerking versterkt en straalt De Keizer een nog duidelijker “wij” gevoel uit naar haar klanten.

Op aanraden van AARTEC is EPLAN Preplanning, een programma waarmee informatie opgeslagen en beheerd kan worden, onderzocht en dit leek de oplossing. Wanneer informatie al beschikbaar is buiten Preplanning, dan wordt deze geïmporteerd. Eenmaal binnen Preplanning wordt de informatie beheerd en verder verrijkt door de werf engineers. Wanneer de informatie volledig en definitief is wordt deze overgedragen aan de detail engineers. De overdracht betekent niets meer dan dat de detail engineer rechtstreeks toegang krijgen tot hetzelfde EPLAN project.

Hierdoor is een naadloze gegevens uitwisseling gerealiseerd, waarbij inconsistentie en onvolledigheid volledig zijn verdwenen. Met een druk op de knop wordt informatie aan derden beschikbaar gesteld en is inzicht in de volledigheid en kwaliteit van de beschikbare informatie.

Parallel heeft AARTEC ook advies uitgebracht over een praktische projectstructuur, op basis van de IEC81346. Hierdoor is De Keizer in staat om volledig volgens het systems engineering principe te werken. Daarnaast kan op ieder moment de omslag naar uitvoerende taken gemaakt worden, waarbij niet langer het systeem, maar fysieke informatie (waar, hoe groot, hoe lang) centraal staat.

De combinatie van specifieke know-how en de klasse van De Keizer , gecombineerd met de proces-, structuur en engineering kennis van AARTEC hebben geleid tot een nieuwe manier van engineren en denken bij De Keizer. Het gevolg is dat de team spirit binnen De Keizer enorm aan het groeien is, wat al zichtbaar is in de effectiviteit van het werving en selectie beleid.