Stage / Afstuderen

AARTEC Engineering is altijd op zoek naar technisch talent zoals jij. Als jij het beste uit jezelf wilt halen en geavanceerde besturingen wilt ontwerpen, ondersteunt door uitstekende software en engineers, dan ben je bij ons aan het juiste adres! Neem contact met ons en we bespreken met jou wat je persoonlijke leerdoelen zijn. Vervolgens stellen we met jou een opdracht samen waarmee jij je leerdoelen kunt realiseren.

Of kies uit een van onderstaande stages.

MBO Elektrotechiek: projecten omzetten

Voor een klant moeten bestaande projecten omgezet worden in een nieuwe standaard. De tekenwijze van de schema’s in de (EPLAN) projecten moet omgezet worden naar een functionele tekenwijze en dienen locatie structuren op juiste wijze toegepast te worden . De kastindelingen moeten omgezet worden van 2D naar 3D (EPLAN ProPanel), waarbij de 3D kastindeling automatisch routeerbaar moet zijn. Als we voor de gebruikte artikelen nog geen 3D informatie hebben (3D model, aansluitbeeld, boorpatroon), dan moeten deze ook aangemaakt worden. Bij deze opdracht wordt je in korte tijd expert in het gebruik van EPLAN Electric P8, EPLAN ProPanel, het EPLAN artikelbeheer en leer je functies en locaties (structuren) herkennen en toepassen. Het beheersen van functionele structuren is ook uitermate handig wanneer je de stap naar (PLC) programmeur wilt maken.

HBO Elektrotechniek: Kabelberekeningen voor complete systemen

AARTEC Engineering heeft het Configure4Me! platform ontwikkeld. Met Configure4Me! kunnen industriële besturingen volledig geconfigureerd en tot in detail ontworpen worden. Onderdeel van Configure4Me! zijn kabelberekeningen voor de kabels die behoren bij een specifieke actuator. De kabels uit de voedingsverdeling moeten ook worden berekend, waarbij het gehele systeem in acht genomen moet worden.

Aan jou de opdracht om de regels voor een goede kabelberekening in kaart te brengen en om te adviseren welke aanvullingen in het Configure4Me! platform nodig zijn om deze berekeningen automatisch uit te kunnen voeren en hoe deze in rapportages weergegeven moeten worden. Je krijgt de gelegenheid om de berekeningen die je adviseert zelf te programmeren en aan te tonen dat de berekeningen correct zijn door het genereren van rapportages.

HBO Elektrotechniek: Opstellen schakelkastindeling design rules

Aartec ontwerp besturingen voor veel verschillende soorten machines en installaties voor veel verschillende klanten. De eisen die door onze klanten worden gesteld aan de schakelkastindeling verschillen en we zoeken naar een manier om deze eisen eenvoudig vast te kunnen leggen in het Configure4Me! platform. Deze eisen over hoe een schakelkast ingedeeld moet worden noemen we design rules. Door deze design rules vast te leggen kunnen we vervolgens (3D) schakelkastindelingen genereren in de projecten die we voor klanten ontwerpen.

Je gaat onderzoeken welke eisen er gesteld kunnen worden aan de indeling van een schakelkast en maakt hiervan een verslag. Je adviseert hoe de configurator in het Configure4Me! platform eruit kan komen te zien waarmee deze eisen projectmatig vastgelegd kunnen worden.

HBO ICT: Opdracht structuren visualiseren en bewerken (ICT)

Met het Configure4Me! platform (web front-end) van Aartec kunnen industriële besturingen ontworpen worden. De sensoren en actuatoren en overige besturingscomponenten (controllers, veldverdeler modules, PLC’s) uit de besturing worden vastgelegd. Deze sensoren en actuatoren worden door de andere besturingscomponenten bestuurd (bijvoorbeeld door PLC-racks en veldverdelers). Welke sensoren en actoren door welke besturingscomponenten wordt gestuurd, wordt middels keuzelijsten geconfigureerd. Hierbij ontstaat een besturingsstructuur, die we grafisch willen weergeven. De engineer kan dan zien in een oogopslag zien of het resultaat is zoals bedoeld.

Hetzelfde geldt voor het voeden van alle besturingscomponenten. De gebruiker kan configureren welke voedingsgroepen er zijn en kan hier een verdeling in maken. Vervolgens kunnen de besturingscomponenten aan deze voedingsgroepen toegekend worden. De resulterende voedingsstructuur dient in een boomweergave weergegeven te worden.

Het is jou taak om te onderzoeken welke technieken er zijn om deze besturingsstructuur en voedingsstructuur weer te geven. Vervolgens geef je ons advies over de toe te passen techniek en ga je deze in een testomgeving implementeren. Je zult hierbij C# (.NET) gebruiken en voor het web frontend gebruik je HTML en JavaScript. En uiteraard pas je het MVC ontwerp model toe en voorzie je de code, zoals we met al onze software doen, van commentaar, een unit test en implementatietest. Mocht er dan nog tijd over zijn, dan mag je ook onderzoeken of het mogelijk is om de besturingsstructuur en voedingsstructuur te bewerken door middel van intuïtieve technieken, zoals bijvoorbeeld drag ’n drop.

HBO ICT: ontwikkeling state diagram editor ten behoeve van PLC software ontwerp

Met het Configure4Me! platform (web front-end) van Aartec kunnen industriële besturingen ontworpen worden. De sensoren en actuatoren uit de besturing worden vastgelegd. Er is ook een project specifieke functionele samenhang tussen de sensoren en actoren. Zo kan de werking van de motor afhangen van het signaal dat een sensor geeft. Zie hieronder de structurele samenhang.

  • Bovenliggende functie
    • Motor functie
    • Sensor functie

Met behulp van een state diagram kan de gewenste werking van een functie uitstekend beschreven worden. Het voordeel van een state diagram is dat het visueel is en ook voor niet PLC-programmeurs goed te begrijpen is. Hieronder een basic voorbeeld van een state diagram.

Het is belangrijk dat we van iedere functie een state diagram kunnen maken. Dit zijn immers de specificaties voor de te ontwerpen besturing.

Het wordt jouw opdracht om een state diagram designer te ontwikkelen die we kunnen integreren in het Configure4Me! platform. Van iedere functie willen we verschillende documenten kunnen genereren, zoals bijvoorbeeld de specificaties van een functie en de PLC-code. Jij gaat hier de basis voor leggen.