Besturing reactoropstelling voor fermentatie

REACTOROPSTELLING VOOR FERMENTATIE

Op het terrein van DSM in Delft werd 5 jaar geleden de proeffaciliteit Bioprocess Pilot Facility (BPF) geopend. Het gaat hierom een zelfstandige entiteit waarin industriële partners, DSM, Corbion en de TU Delft zich gezamenlijk richten op onderzoek en onderwijs voor de volgende generatie biotechnologische processen. Vooral het opschalen van processen op het gebied van farma, voeding en bio-chemicaliën die zich in het laboratorium hebben bewezen, heeft de aandacht.

 

 

Fermentatieproces

 
Eén van de onderzoeksgebieden van BPF betreft fermentatie. In dit proces wordt biomassa door middel van stoomexplosie en hydrolyse omgezet naar suikers. Deze suikers worden vervolgens door micro-organismen als voedsel gebruikt om de producten te maken.
 
Omdat de locatie de oude Penicilline proeffabriek van DSM betreft, kan BPF gebruik maken van een grote hoeveelheid machines en installaties voor uiteenlopende processen. Variërend van mengen en kristallisatie tot aan het scheiden van stoffen door filtratie en centrifuge. Voor stoomexplosies was echter nog geen apparatuur beschikbaar en werd Autoclave (Suurmond BV) benaderd voor het ontwikkelen van een turn-key oplossing.

 

Automatisering

 

Omdat de installatie voor uiteenlopende onderzoeken wordt ingezet, is het belangrijk dat ieder gewenst proces op een veilige en gecontroleerde manier plaats kan vinden. 

AARTEC Engineering realiseerde om deze reden een hoogwaardige en generieke besturing die snel en eenvoudig is in te stellen op ieder gewenst proces.

Daarbij is de besturing in staat om het proces onder extreme omstandigheden – extreme drukverschillen, temperaturen en procesvariatie – veilig en efficiënt te laten verlopen. Dit door de processen nauwkeurig en real-time te monitoren en op basis van deze gegevens eventueel bij te sturen.

 

Engineeringsproces

Dankzij de goed gedocumenteerde P&ID zijn tijdens het detailontwerp geen conceptuele ontwerpfouten aangetroffen.
Tijdens dit project is een optimale samenwerking gerealiseerd tussen (eind)klant, component leveranciers en fabrikanten, proces-engineers, software engineers, elektro engineers, panelenbouw en productie. Daarnaast konden de mechanische constructie, besturingssoftware en besturingskast moeiteloos met elkaar geïntegreerd worden.

Voor de veiligheid is gekozen voor de veiligheidscontroller van Siemens.

De installatie is geplaatst in een ATEX omgeving,

Alle controllers zijn opgenomen in het Profinet netwerk. 

De resultaten van dit project kenmerken zich door
• Korte doorlooptijd
• Hoge kwaliteit
• First time right
• Optimale samenwerking tussen alle werkgebieden en stakeholders
• Een ongekend hoge performance van het resulterende productieproces: operational excellence
• Een zeer tevreden eindklant

Hardware installatie:

PLC: Siemens

Drives: Siemens

Safety: Siemens

Klemmen: Phoenix Contact

Netwerk: Profinet

Panelen: Rittal

Pneumatiek: Festo